EXPO

Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Μετά τη Νορβηγία και η Ολλανδία θα αυξήσει το στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων σε επίπεδα ρεκόρ την αμέσως επόμενη διετία και αυτό γιατί οι υποδομές φόρτισης είναι έτοιμες. Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο
Πέμ, 09/26/2019 - 09:54
Κοινοποίηση στα Social Media
Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Μετά τη Νορβηγία και η Ολλανδία θα αυξήσει το στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων σε επίπεδα ρεκόρ την αμέσως επόμενη διετία και αυτό γιατί οι υποδομές φόρτισης είναι έτοιμες.

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο δίκτυο 456 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με τις 912 θέσεις φόρτισης δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ με συντελεστές υλοποίησης τις Αρχές της πόλης και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, από κοινού με τις εταιρείες Vattenfall, Liander και Elaad.

Το δίκτυο ονομάζεται «Flexpower» και αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ολλανδικής πρωτεύουσας και προβλέπεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς όσο μεγαλώνει η πόλη του Άμστερνταμ, το φορτίο στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής αναμένεται να αυξηθεί 2,5 με 5 φορές. Ένα μέρος αυτού του επιπλέον φορτίου θα προέλθει από τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, επομένως θα χρειαστεί έξυπνη φόρτιση για να μετριαστούν τα φορτία αιχμής ισχύος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ακριβώς για αυτό, το Flexpower δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει τη βέλτιστη δυναμικότητα του δικτύου, προσαρμόζοντας τις ταχύτητες φόρτισης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι, οι σταθμοί φόρτισης παρέχουν ελαφρώς λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των ωρών κατά τις οποίες τα νοικοκυριά απαιτούν πολύ ενέργεια (συνήθως μεταξύ 18.00 και 21.00) και καλύπτουν τη μέγιστη φόρτιση τη νύχτα όταν η κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλή ή κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν παράγεται η ηλιακή ενέργεια. Καθώς τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν τις μπαταρίες τους εκτός ωρών αιχμής, οι οδηγοί τους θα επωφεληθούν από την ταχύτερη φόρτιση.

Για να επιτευχθεί η ταχύτερη αυτή φόρτιση, η χωρητικότητα των σταθμών Flexpower αυξήθηκε κατά 40%. Με άλλα λόγια, όταν ένας τυπικός σταθμός φόρτισης μπορεί να αποδώσει 3x25 Αμπέρ, οι σταθμοί Flexpower φτάνουν στα 3x35 Αμπέρ, διανέμοντας το ρεύμα πιο έξυπνα μεταξύ των συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατή η φόρτιση έως και 2,5 φορές πιο γρήγορα, ενώ η επόμενη γενιά πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μεγαλύτερες μπαταρίες και υψηλότερη ταχύτητα φόρτισης, θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο. Οι σταθμοί φόρτισης Flexpower, τέλος, ρυθμίζονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να κατευθύνονται με βάση τις καθημερινές προβλέψεις για την ηλιακή ενέργεια και τα φορτία δικτύου.