EXPO

Μετά τα φορτηγά ήλθαν και τα Αυτόνομα πλοία

Μετά από σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προσπάθειες, το πρώτο αυτόνομο (χωρίς πλήρωμα) πλοίο κάνει τις πρώτες του δοκιμές με στόχο πολύ σύντομα να πραγματοποιήσει το ιστορικό ταξίδι του Mayflower,
Πέμ, 09/24/2020 - 11:47
Κοινοποίηση στα Social Media
Mayflower

Μετά από σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προσπάθειες, το πρώτο αυτόνομο (χωρίς πλήρωμα) πλοίο κάνει τις πρώτες του δοκιμές με στόχο πολύ σύντομα να πραγματοποιήσει το ιστορικό ταξίδι του Mayflower, το πλοίο που πριν από 400 χρόνια, το 1620, διέσχισε τον Ατλαντικό μεταφέροντας τους πρώτους άποικους από την Αγγλία στην Αμερική.

Το σημερινό αυτόνομο «Mayflower Autonomous Ship» κινείται με ηλιακή ενέργεια και κατευθύνεται με προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με κυριότερο το σύστημα AI Captain που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της IBM και της ProMare. Κατά την πλεύση του, είναι σε θέση να παρακολουθεί κάθε κίνηση και δραστηριότητα άλλων πλοίων, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τη δική του ασφαλή πλεύση. Έχει ενταχθεί στην κατηγορία 5, την τελευταία των πέντε βαθμίδων αυτονομίας (όπως ακριβώς και στα αυτοκίνητα) που σημαίνει πλεύση χωρίς την παρουσία ανθρώπου.

Το σκάφος προορίζεται για την πραγματοποίηση θαλάσσιων ερευνών και για την καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Το μήκος του είναι 15 μέτρα, έχει πλάτος 6,2 μ., ζυγίζει 5,7 τόνους με τον εξοπλισμό που φέρει και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 10 κόμβων χάρη στον ηλεκτροκινητήρα του.

Πηγή: IBM Europe