EXPO

Η Bosch αυξάνει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών

Μέχρι και κατά 20% υπόσχεται πως μειώνει τη φθορά των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων η Bosch, συνδέοντάς τις με το cloud που δημιούργησε για αυτό τον σκοπό. Το παραπάνω επιτυγχάνεται χάρη σε μια
Παρ, 11/01/2019 - 14:41
Κοινοποίηση στα Social Media
Δείτε πώς υπόσχεται η Bosch ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών.

Μέχρι και κατά 20% υπόσχεται πως μειώνει τη φθορά των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων η Bosch, συνδέοντάς τις με το cloud που δημιούργησε για αυτό τον σκοπό.

Το παραπάνω επιτυγχάνεται χάρη σε μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών που συμπληρώνουν τα συστήματα διαχείρισης μπαταριών που φέρουν από το εργοστάσιο τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αναλυτικότερα, ένα «έξυπνο» λογισμικό αναλύει συνεχώς την κατάσταση της μπαταρίας και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να επιβραδυνθεί η «γήρανσή» της. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από το όχημα και το περιβάλλον του. Οι υπηρεσίες του cloud χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να βελτιστοποιήσουν κάθε διαδικασία επαναφόρτισης και για να παρέχουν στους οδηγούς προσαρμοσμένες συμβουλές για την οδήγηση σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας.

Για πρώτη φορά πρόβλεψη κύκλου ζωής

Όλα τα δεδομένα που αφορούν στην μπαταρία, μεταδίδονται αρχικά σε πραγματικό χρόνο στο cloud, όπου αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αξιολογούν τα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο, η Bosch είναι σε θέση για πρώτη φορά να εκτιμήσει με ακρίβεια τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής της κάθε μπαταρίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των έξυπνων λειτουργιών του λογισμικού είναι η χρήση της «αρχής του σμήνους», βάσει της οποίας τα δεδομένα συλλέγονται από το σύνολο του στόλου και όχι από κάθε όχημα μεμονωμένα.

Επιπλέον, μέσω των υπηρεσιών της Bosch, εξασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξει πλήρης φόρτιση των μπαταριών σε συνθήκες ψύχους ή καύσωνα, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί πως μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Ακόμα, βελτιώνονται η συντήρηση και οι επισκευές των μπαταριών, καθώς με το που θα αναγνωριστεί κάποια δυσλειτουργία, ενημερώνεται άμεσα ο υπεύθυνος στόλου. Ακόμα, οι υπηρεσίες cloud βελτιστοποιούν τη διαδικασία επαναφόρτισης, καθώς το έξυπνο λογισμικό υπολογίζει μια ξεχωριστή καμπύλη φόρτισης για κάθε διαδικασία επαναφόρτισης, γεγονός που εγγυάται ότι η μπαταρία επαναφορτίζεται στο βέλτιστο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μέση διάρκεια ζωής των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου είναι 8-10 έτη ή μεταξύ 500 και 1.000 κύκλων φόρτισης, με τους κατασκευαστές μπαταριών να προσφέρουν συνήθως εγγύηση της τάξης των 100.000 - 160.000 χιλιομέτρων. Όμως η διαδικασία της ταχείας φόρτισης, ο υψηλός αριθμός κύκλων φόρτισης, το υπερβολικά σπορ στυλ οδήγησης και οι εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, είναι παράγοντες που κάνουν τις μπαταρίες να «γερνούν» γρηγορότερα.