EXPO

Νέο Fiat E-Ulysee: Ο ηλεκτρικός Οδυσσέας της Fiat

Μετά από το νέο Scudo, η Fiat αναβιώνει με το νέο, πολυχρηστικό και αμιγώς ηλεκτρικό, E-Ulysee (Οδυσσέας) κι άλλο μοντέλο του πρόσφατου παρελθόντος. Η φίρμα επιστρέφει μετά από καιρό στην κατηγορία
Πέμ, 04/21/2022 - 13:20
Κοινοποίηση στα Social Media
Ηλεκτροκίνηση

Μετά από το νέο Scudo, η Fiat αναβιώνει με το νέο, πολυχρηστικό και αμιγώς ηλεκτρικό, E-Ulysee (Οδυσσέας) κι άλλο μοντέλο του πρόσφατου παρελθόντος.

Η φίρμα επιστρέφει μετά από καιρό στην κατηγορία των MPV οχημάτων, και το κάνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είδαμε και από τις υπόλοιπες εταιρείες του γκρουπ Stellantis: βασιζόμενη σε πλατφόρμα LCV, ελαφρού δηλαδή, επαγγελματικού, κι όχι σε επιβατικό όχημα. Συγκεκριμένα, το νέο E-Ulysee είναι η επιβατική/μεταφοράς προσωπικού εκδοχή του νέου μεσαίου van Scudo/E-Scudo, και βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 της Peugeot, ουσιαστικά στα Expert, Citroen Jumpy και Opel Vivaro.

Ηλεκτρική κινητικότητα για 8 επιβάτες

Το νέο μοντέλο επιτρέπει τη μεταφορά έως και 8 ατόμων και προσφέρει μεγάλη εκμετάλλευση και ευελιξία στη διαμόρφωση του εσωτερικού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γραμμή μετάδοσης κίνησης, υπάρχουν δύο επιλογές σε επίπεδο χωρητικότητας μπαταρίας, 50 και 75 kWh. Η αυτονομία φτάνει έως και 330 χιλιόμετρα κατά το πρότυπο WLTP ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για μετακινήσεις εντός και εκτός των αστικών κέντρων. Η μέγιστη ταχύτητα είναι (με κόφτη) στα 130χλμ./ώρα, η μέγιστη ισχύς στα 136 hp (100 kW) και η μέγιστη ροπή φτάνει τα 260 Nm. Με σύστημα ταχείας φόρτισης με μέγιστη ισχύ 100 kW (DC), για τη φόρτιση του 80% της μπαταρίας αρκούν μόλις 45 λεπτά, ενώ υπάρχουν προφανώς επιπλέον δυνατότητες φόρτισης σε ιδιωτικά ή δημόσια σημεία φόρτισης με ισχύ 11 kW σε φορτιστές AC.

1

Διαθέσιμες είναι δύο εκδόσεις, 7θεσια με πέντε ανεξάρτητα καθίσματα και 8θεσια. Και στις δύο περιπτώσεις τα καθίσματα βρίσκονται σε ράγες ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση, αναδίπλωση ή αφαίρεση τους. Ειδικότερα στην 7θεσια έκδοση η περιστροφή των καθισμάτων μπορούν να μετατρέψουν την καμπίνα σε χώρο συνάντησης (lounge) ακόμα και εν κινήσει. Συνολικά η 8θεσια έκδοση προσφέρει 12 πιθανές διαμορφώσεις, ενώ η 7θεσια 16 διαμορφώσεις. Με το E-Ulysse παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ένα νέο σύστημα καθαρισμού του αέρα της καμπίνας των επιβατών, μέσω μιας εύκολης στη χρήση συσκευής, η οποία είναι φορητή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο όχημα ή και σε άλλους χώρους, και λειτουργεί βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και εξουδετερώνοντας παράλληλα σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα βακτήρια που πιθανά έχουν περάσει στην καμπίνα. Την ίδια στιγμή, το E-Ulysse προσφέρει και σύστημα κλιματισμού τριών ζωνών, με ξεχωριστά χειριστήρια ρύθμισης για τον οδηγό, τον συνοδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες.  

Εκμετάλλευση

Το E-Ulysse είναι σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ένα MPV με την πρακτικότητα ενός van, ενώ παράλληλα προσφέρει την οδηγική αίσθηση ενός επιβατικού αυτοκινήτου με τη σωστή θέση οδήγησης που προσφέρει άπλετη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι συμπαγείς διαστάσεις (συνολικό μήκος 4,95m στη Standard έκδοση και 5,3 μέτρα στη Long) προσδίδουν ευελιξία στις αστικές διαδρομές και παράλληλα με το ύψος των 1,9 μέτρων δίνουν το πρέπον επίπεδο σταθερότητας, άνεσης και κρατήματος σε συνδυασμό με την ανεξάρτητη ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς και τα ελατήρια μεταβλητής σκληρότητας. Παράλληλα, επιτρέπουν την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους στάθμευσης. Ο χώρος αποσκευών έχει μέγιστο όγκο τα 4.200 λίτρα (Standard) και τα 4.900 λίτρα (Long). Ο ωφέλιμος όγκος με όλες τις θέσεις σε χρήση διαμορφώνεται σε 900 και 1.500 λίτρα αντίστοιχα, ενώ αντικείμενα με μέγιστο μήκος 3,1 και 3,5 μέτρα αντίστοιχα μπορούν να φιλοξενηθούν στην καμπίνα.

1

Το E-Ulysse εφοδιάζεται με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, τα οποία βοηθούν στην αποφυγή πιθανών κινδύνων. Αυτά περιλαμβάνουν εκτός των άλλων ενεργό σύστημα ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα επόπτευσης τυφλής γωνίας, ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, αλλά και ενεργό σύστημα πρόσφυσης Grip Control που προσαρμόζεται ανάλογα με τον τύπο του οδοστρώματος. Το σύστημα πολυμέσων προσφέρει εύκολη συνδεσιμότητα με smartphones μέσω των εφαρμογών Apple Car Play και Android Auto, ενώ το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης προσφέρει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση, τους διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης κτλ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του μοντέλου θα ανακοινωθούν σύντομα.