EXPO

Πώς λειτουργούν τα συνεργεία ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων

Ειδικές προϋποθέσεις θέτει υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης όπως είναι τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά. Συνεργείο
Πέμ, 11/11/2021 - 16:16
Κοινοποίηση στα Social Media
Πώς λειτουργούν τα συνεργεία ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων

Ειδικές προϋποθέσεις θέτει υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης όπως είναι τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά.


Συνεργείο υψηλής τάσης 


Καταρχήν, η απόφαση δίνει τον ορισμό του συνεργείου υψηλής τάσης με το οποίο επέρχεται διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπάρχοντα γνωστά συνεργεία.

Ορίζεται λοιπόν ότι: «Συνεργείο οχημάτων υψηλής τάσης είναι η εγκατάσταση εντός της οποίας πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Τα συνεργεία οχημάτων υψηλής τάσης μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα, είτε και εντός των εγκαταστάσεων άλλου συμβατικού συνεργείου οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγκαταστάσεις διαθέτουν επαρκείς χώρους και κατάλληλο εξοπλισμό για την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων υψηλής τάσης. Όλοι οι χώροι διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση, όπως αναγνωριστικές πινακίδες επί του οχήματος, περίφραξη του χώρου με εμφανή σήμανση υψηλής τάσης κ.λπ., ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών επί των οχημάτων υψηλής τάσης με ασφάλεια, τόσο για τα οχήματα, όσο και για τους εργαζόμενους του συνεργείου.   


Με την ίδια απόφαση (αριθμός 194135/ΦΕΚ 3407/Β/’21) καθορίζονται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας συνεργείου οχημάτων υψηλής τάσης, οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις, ο τρόπος διαχείρισης των μπαταριών, τα μέτρα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων του συνεργείου υψηλής τάσης και οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις.

1

Ομοίως καθορίζονται οι υπεύθυνοι του συνεργείου, οι υποχρεώσεις τους, ο ειδικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης κ.α.
Ακόμη, με την ίδια απόφαση, παρέχεται και το σχέδιο (φόρμα) αίτησης για την αναγγελία έναρξης λειτουργίας συνεργείου οχημάτων υψηλής τάσης.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αυτή η απόφαση αφορά συνεργεία υψηλής τάσης για τη συντήρηση ή επισκευή επιβατικών οχημάτων, ελαφρών επαγγελματικών και φορτηγών με μικτό βάρος μικρότερο από 3,5 τόνους.