EXPO

Παπαδόπουλος για ηλεκτρικά, για οχήματα υδρογόνου και αυτόνομα (χωρίς οδηγό)

Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος παρουσίασε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορέ
Πέμ, 04/21/2022 - 12:05
Κοινοποίηση στα Social Media
Προμήθεια και ηλεκτρικών minibus για τον ΟΑΣΑ

Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος παρουσίασε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη στη “Real News”.

«Ο στόλος των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα είναι μικρός, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ταξινομήσεις παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Έτσι, με την εφαρμογή του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», από το φθινόπωρο του 2020 οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπερτριπλασιάστηκαν από 1.083 το 2020 σε 3.594 το 2021.

Με την επέκταση του προγράμματος ευελπιστούμε ότι ο ρυθμός αύξησης του στόλου θα ενισχυθεί περαιτέρω», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βελτιώνουμε τις συνθήκες για την υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος σε όλο τον κύκλο ζωής του. Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα συνεργεία και ήδη έχει προωθηθεί το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης».

Το υδρογόνο ως καύσιμο

 

Σε ερώτηση για τη χρήση του υδρογόνου στη κίνηση των οχημάτων, ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

«Η διαδικασία για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου στις Μεταφορές έχει εκκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μένουν ακόμη αρκετά σημαντικά βήματα, σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, προτού προχωρήσουμε στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν προετοιμαζόμαστε, ώστε να είμαστε τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία οχημάτων με υδρογόνο.

1

Ήδη, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» λειτουργεί το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρο-οχημάτων με υδρογόνο, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα και να διαπιστώσω ότι η χώρα μας διαθέτει την τεχνογνωσία για την υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας».

Οχήματα χωρίς οδηγό

Με αφορμή ερώτηση για το πιλοτικό πρόγραμμα κίνησης του λεωφορείου χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα, ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο φιλικό θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων:

«Το 2014 είχαμε αναλάβει μια πρωτοβουλία για την αυτόνομη οδήγηση στα Τρίκαλα, που αποτελούσε καινοτομία όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς το λεωφορείο χρησιμοποιήθηκε σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στον νόμο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υπάρχει πρόβλεψη για νέα πιλοτικά προγράμματα αυτόνομης οδήγησης που δεν αφορούν μόνο τα λεωφορεία, αλλά και άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως ΙΧ, επιβατικά και φορτηγά.

Αυτό το πλαίσιο καθιστά τη χώρα μας έναν φιλόξενο προορισμό για την ανάπτυξη ερευνητικών σχεδίων στο πεδίο της κυκλοφορίας αυτόνομων οχημάτων, γεγονός που επιτρέπει να γίνουν δοκιμές σε περισσότερες από μία κατηγορίες οχημάτων».