EXPO

Κονδύλια για την ηλεκτροκίνηση από Ε.Ε. και Τράπεζα Επενδύσεων

Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες διάθεσης κονδυλ
Δευ, 01/13/2020 - 16:29
Κοινοποίηση στα Social Media
Φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος

Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες διάθεσης κονδυλίων της Ε.Ε. με την υποστήριξη, φυσικά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται για τις «Πράσινες Επενδύσεις» που χρηματοδοτούνται έως το 2030, ενώ ήδη από το 2021 θα σταματήσει να υποστηρίζει  χρηματοδοτικά ενεργειακά έργα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα χωρίς περιορισμό των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια της συμφωνίας που ενέκριναν πρόσφατα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. και σε πρώτη φάση προβλέπεται ο διπλασιασμός των επενδύσεων στον τομέα του κλίματος από 25% σε 50% έως το 2025.

Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται και η χρηματοδότηση για την απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 με παράλληλη αυξημένη οικονομική στήριξη σε τεχνολογίες χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, με στόχο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φθάσει στο 32% έως το 2030.