EXPO

Νέο Combo-e: Το μικρό ηλεκτρικό της Opel

Σε δύο εκδόσεις αμαξώματος, με χώρο φόρτωσης έως 4,4 κ.μ. και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 800 κιλών, αναμένεται το νέο -πλήρως ηλεκτρικό- Opel Combo-e με αυτονομία 275 χιλιομέτρων. Το προσεχές φθινόπωρο
Παρ, 04/02/2021 - 13:05
Κοινοποίηση στα Social Media
Τα -έως και 20- συστήματα υποστήριξης οδηγού του Opel Combo-e, είναι επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου.

Σε δύο εκδόσεις αμαξώματος, με χώρο φόρτωσης έως 4,4 κ.μ. και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 800 κιλών, αναμένεται το νέο -πλήρως ηλεκτρικό- Opel Combo-e με αυτονομία 275 χιλιομέτρων.

Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων της Opel το νέο Combo-e, προκειμένου να πλαισιώσει το -επίσης ηλεκτρικό- νέο Vivaro-e, το οποίο υπενθυμίζεται πως μαζί με τα «αδέλφια» του από το Groupe PSA (Peugeot e-Expert και Citroën e-Jumpy) βραβεύτηκε ως "Van της Χρονιάς 2021". Σημειώνεται, πως η γερμανική εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει εντός του έτους και το μεγαλύτερο Movano-e. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι το τέλος της χρονιάς ολόκληρη η γκάμα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της μάρκας θα είναι ηλεκτρική, με την Opel να έχει δεσμευθεί να προσφέρει μέχρι το 2024, μία ηλεκτροκίνητη έκδοση με κάθε σειρά επιβατικού και LCV μοντέλου της.

Πλήθος επιλογών για μεταφορά φορτίου και επιβατών

Όπως και το Citroën ë-Berlingo Van, το Opel Combo-e διατίθεται σε δύο μήκη αμαξώματος. Η «κοντή» έκδοση έχει μήκος 4,40 μέτρων, μεταξόνιο 2.785 χλστ. και μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως και 3.090 χλστ., στον χώρο φόρτωσης που έχει όγκο από 3,3 ως 3,8 κ.μ. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του οχήματος ορίζεται στα 800 κιλά και η ικανότητα ρυμούλκησης στα 750 κιλά.

Η μεγάλη «XL» έκδοση των 4,75 μέτρων, έχει μεταξόνιο 2.975 χλστ. και όγκο χώρου φόρτωσης 4,4 κ.μ., όπου μπορούν να φορτωθούν αντικείμενα μήκους έως 3.440 χλστ. Για την ασφάλεια του φορτίου, προσφέρονται 6 κρίκοι πρόσδεσης στο πάτωμα και 4 ακόμα προαιρετικοί, τοποθετημένοι σε μεσαίο ύψος. Σημειώνεται, πως η μικρή έκδοση μπορεί να μεταφέρει μία ευρωπαλέτα, ενώ στην XL φορτώνονται δύο σε σειρά. Επιπλέον, φορτία μεγάλου μήκους μπορούν να μεταφέρονται σε όρθια θέση, χάρη στο προαιρετικό παράθυρο οροφής.

Εκτός από φορτία, το Combo-e μπορεί να μεταφέρει και προσωπικό. Βασισμένο στην έκδοση XL, το crew van χωρά 4+1 επιβάτες, των οποίων ο εξοπλισμός αποθηκεύεται με ασφάλεια πίσω από το διαχωριστικό, στο οποίο ένα «παράθυρο» επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους. Επιπλέον, οι επαγγελματίες που χρειάζονται πρόσθετη απόσταση από το έδαφος και ελκτική πρόσφυση στη λάσπη, την άμμο ή το χιόνι, μπορούν να αναβαθμίσουν το ηλεκτρικό Combo με το «Worksite pack» και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης «IntelliGrip».

Αυτονομία 275 χλμ. και φόρτιση σε μισή ώρα

Ανεξαρτήτως έκδοσης, το Combo-e εξοπλίζεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρα απόδοσης 100 kW (136 hp) ισχύος και 260 Nm ροπής, ο οποίος του επιτρέπει να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 11,2 δλ., με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα.

Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται με ενέργεια από μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 50 kWh, οι οποίες διαθέτουν 216 κυψέλες και 18 modules και τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα, μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, ώστε να μην επηρεάζεται η χωρητικότητα της καρότσας ή της καμπίνας και επιπλέον να χαμηλώνει το κέντρο βάρους, προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς του οχήματος.

Η μέγιστη αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής είναι στα 275 χλμ., σύμφωνα με το πρωτόκολλο δοκιμών WLTP. Ακόμα, ένα σύστημα ανάκτησης της ενέργειας πέδησης με δύο ρυθμίσεις επιλέξιμες από τον οδηγό, φορτίζει εν κινήσει τις μπαταρίες αυξάνοντας την αυτονομία.

Ανάλογα με την εκάστοτε αγορά και τις υποδομές, το Combo-e διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του έναν μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 7,4 kW ή έναν τριφασικό 11 kW, προκειμένου να είναι συμβατό με ποικίλες ενεργειακές υποδομές και λύσεις φόρτισης, όπως τον επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), τον ταχυφορτιστή ή ακόμα και τη σύνδεση σε οικιακή πρίζα με καλώδιο. Επιπλέον, σε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης DC 100 kW, η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της, διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Ευχρηστία, άνεση και ασφάλεια

Την ευκολία χρήσης του ηλεκτρικού Opel, αναβαθμίζουν μια σειρά υπηρεσιών, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται μέσω εφαρμογών. Λόγος γίνεται για το «OpelConnect», που περιλαμβάνει από eCall και κλήσεις για οδική βοήθεια μέχρι υπηρεσίες, όπως κατάσταση και πληροφορίες οχήματος. Ακόμα, η λειτουργία «Charge My Car» της εφαρμογής «Free2Move» του Ομίλου PSA, παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 220.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνει και τη διαχείριση πληρωμής.

Αξίζει να αναφερθεί, πως μέχρι 20 τεχνολογίες διευκολύνουν την οδήγηση, τους ελιγμούς και τη μεταφορά φορτίου. Συγκεκριμένα, η γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνει λειτουργίες όπως αναγνώριση κόπωσης οδηγού, αναγνώριση οδικών σημάτων, αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης με προστασία πεζού, όπως και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.

Η λίστα συστημάτων υποστήριξης οδηγού του Combo-e, ήδη γνωστή από την επιβατική έκδοση Combo Life, περιλαμβάνει επίσης σύστημα ελέγχου καθόδου, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας και σύστημα ελέγχου ευστάθειας τρέιλερ. Επιπλέον, μέσω δύο καμερών που διευρύνουν την ορατότητα στο πίσω και πλαϊνό τμήμα του οχήματος, το Surround Rear Vision βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων με δικυκλιστές και πεζούς όταν το όχημα κάνει δεξιά στροφή.

Μεγάλη ευκολία είναι και ο δείκτης υπερφόρτωσης που λειτουργεί με αισθητήρα και ενημερώνει τον οδηγό, για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου φορτίου. Επιπλέον, το προαιρετικό σύστημα Flank Guard που λειτουργεί με αισθητήρα, αποτρέπει τις μικροσυγκρούσεις κατά τη διάρκεια ελιγμών με χαμηλές ταχύτητες.