EXPO

Μπαταρίες νέας γενιάς από τη Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz συνεχίζει τις επενδύσεις στην εξέλιξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid-state) με τη σύναψη συμφώνου τεχνολογικής συνεργασίας με την κορυφαία στον χώρο εταιρεία, ProLogium.Τα π
Πέμ, 04/21/2022 - 12:27
Κοινοποίηση στα Social Media
Ηλεκτροκίνηση

Η Mercedes-Benz συνεχίζει τις επενδύσεις στην εξέλιξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid-state) με τη σύναψη συμφώνου τεχνολογικής συνεργασίας με την κορυφαία στον χώρο εταιρεία, ProLogium.

Τα πρώτα οχήματα (πρωτότυπα), τα οποία θα φέρουν μπαταρίες εξελιγμένες από κοινού από τις δύο εταιρείες, αναμένεται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Η Mercedes-Benz σκοπεύει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, να προσφέρει αποκλειστικά ηλεκτρικά (επιβατικά) οχήματα το 2030, σε εκείνες τις αγορές που οι συνθήκες και υποδομές το επιτρέπουν, ενώ και στα ελαφρά και βαρέα επαγγελματικά, οι πιέσεις για μείωση των εκπομπών CO2 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να «τρέξουν» ώστε να έχουν έγκαιρα παρόμοια μοντέλα έτοιμα έως τη συγκεκριμένη χρονιά. Η Mercedes έχει ήδη ανακοινώσει τη διάθεση των ηλεκτρικών λεωφορείων eCitaro με solid-state μπαταρίες και θα ακολουθήσουν και τα φορτηγά μεσαία και βαριά.

Με όλα αυτά ως δεδομένα, στο τμήμα Έρευνας & Εξέλιξης της εταιρείας θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες αιχμής: οι solid-state μπαταρίες έχουν πολύ πιο μικρές διαστάσεις από π.χ. τις αντίστοιχες ιόντων λιθίου, ζυγίζουν λιγότερο, και θεωρούνται σημαντικά πιο αποδοτικές. Οι ηλεκτρολύτες που περιέχουν επιτρέπουν τη χρήση υλικών με σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλή αγωγιμότητα ιόντων, και σαφώς καλύτερη χημική σταθερότητα. Χάρη στον σχεδιασμό τους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, θεωρείται γενικά ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης μπορούν να προσφέρουν έως και διπλάσια αυτονομία σε σχέση με τις αντίστοιχες ιόντων λιθίου. Η συνεργασία των δύο (Mercedes και ProLogium) ξεκίνησε από το 2016, ενώ μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου όπου θα παράγονται οι συγκεκριμένες μπαταρίες με σκοπό τη μαζική τους διάθεση σε οχήματα όλων των κατηγοριών.

Η ProLogium ιδρύθηκε το 2006 και ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που διέθεσε εμπορικά (σε περίπου 8.000 οχήματα διαφόρων κατασκευαστών) solid-state μπαταρίες στην αυτοκινητοβιομηχανία.

1