EXPO

Ευρωεκλογές και Ηλεκτροκίνηση

"Η πορεία προς τον μηδενισμό των ρύπων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για την έγκριση των οποίων τον λόγο έχει η Ευρωβουλή".

Κυρ, 02/18/2024 - 08:32
Κοινοποίηση στα Social Media
φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος

Κρίσιμη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θεωρείται η περίοδος μέχρι το 2029 που συμπίπτει με τη θητεία της νέας Ευρωβουλής, αυτής που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2024.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκρίνουν μια σειρά σημαντικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση του ανταγωνισμού και την προώθηση βιώσιμων λύσεων με τελικό στόχο την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα στον τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας των πολιτών.

Όπως αναφέρει η Celine Domecq, διευθύντρια δημόσιων σχέσεων της Volvo Cars, η πορεία προς τον μηδενισμό των ρύπων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για την έγκριση των οποίων τον λόγο έχει η Ευρωβουλή.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα απαιτηθούν στην ανάπτυξη μπαταριών και φορτιστών με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως επίσης θα απαιτηθούν επενδύσεις για την περιβαλλοντική διαχείριση αυτών των προϊόντων και των ίδιων των οχημάτων μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους.

Τεράστια ποσά θα απαιτηθούν, επίσης, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας με την ανέγερση μεγάλης έκτασης εργοστασίων συσσωρευτών που θα δέχονται τα πλεονάσματα της παραγόμενης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α.).

Η ολοκλήρωση των παραπάνω μεγάλων έργων είναι αυτή που θα καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά των ηλεκτροκίνητων μέσων αστικών και περιαστικών μεταφορών και θα συμβάλλει, επίσης, στη γρηγορότερη εγκατάλειψη των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.