EXPO

Σε καθημερινά δρομολόγια το ηλεκτρικό VOLVO FE

Η Volvo Trucks προμήθευσε ένα πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό στη μεγάλη αλυσίδα τροφίμων της Σουηδίας, ICA Sweden, και ξεκίνησε δρομολόγια στην περιοχή της Στοκχόλμης. Το νέο Volvo FE Electric μεταφέρει
Πέμ, 09/16/2021 - 16:12
Κοινοποίηση στα Social Media
Σε καθημερινά δρομολόγια το ηλεκτρικό VOLVO FE

Η Volvo Trucks προμήθευσε ένα πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό στη μεγάλη αλυσίδα τροφίμων της Σουηδίας, ICA Sweden, και ξεκίνησε δρομολόγια στην περιοχή της Στοκχόλμης.

Το νέο Volvo FE Electric μεταφέρει και παραδίδει νωπά προϊόντα σε καθημερινή βάση και σηματοδοτεί το σημαντικό πρώτο βήμα στη συνεργασία μεταξύ της Volvo Trucks και της ICA, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις μεταφορές εμπορευμάτων. Προηγουμένως, οι ειδικοί της Volvo Trucks προέβησαν σε διάφορες μελέτες σχετικές με τη βέλτιστη εκμετάλλευση του ηλεκτρικού φορτηγού, όπως μέγιστη χιλιομετρική απόσταση στον ημερήσιο κύκλο διαδρομών του φορτηγού σε σχέση με το ωφέλιμο βάρος του, τη λειτουργία του ψυκτικού μηχανήματος, το βάρος του θαλάμου κ.α.

«Μαζί με την ICA, έχουμε αναλύσει αρκετές διαδρομές μεταφοράς στο σουηδικό δίκτυο εφοδιαστικής τους, με την υποστήριξη του προσομοιωτή ηλεκτρικής εμβέλειας της Volvo Trucks. Η κοινή χρήση και η ανάλυση λεπτομερών δεδομένων ήταν ζωτικής σημασίας για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας για τις μεταφορές - συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας φόρτωσης και της εκφόρτωσης - σε πραγματικές διαδρομές και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τις καθημερινές προγραμματισμένες μεταφορές της ICA», εξηγεί ο Johan Larsson, Διευθυντής Ηλεκτρικών Οχημάτων της Volvo Trucks.

Σημειώνεται πως το αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό Volvo, σύμφωνα με την απαίτηση της ICA δεν χρειάζεται επιπλέον φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας για τη συγκεκριμένη διαδρομή του, γεγονός που διευκολύνει οποτεδήποτε την αντικατάσταση ενός πετρελαιοκίνητου φορτηγού με το ηλεκτρικό μοντέλο. Η ICA Sweden και η Volvo Trucks έχουν εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρήσεών τους. Ο Όμιλος ICA έχει θέσει στόχο για τη σουηδική θυγατρική της να έχει ένα σύστημα οδικών μεταφορών χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, και για τις περιοχές της πόλης ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί ήδη έως το 2025. Ο στόχος θα επιτευχθεί επενδύοντας σε νέα τεχνολογία και διερευνώντας πώς μπορούν να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες για αυξημένη εθνική παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σημαντικό, επίσης, μέρος της συνεργασίας μεταξύ της Volvo Trucks και της ICA αφορά μεταφορές με ηλεκτρικά φορτηγά τόσο σε κέντρα πόλεων όσο και, τελικά, σε μεγαλύτερες διαδρομές μεταξύ πόλεων. Για τον λόγο αυτό και οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν μαζί να διερευνούν τις δυνατότητες περαιτέρω ηλεκτροκίνησης των μεταφορών στο γενικότερο δίκτυο εφοδιαστικής της ICA Sweden.

Το Volvo FE Electric και το αδελφό της μοντέλο Volvo FL Electric, είναι πλήρως ηλεκτρικά φορτηγά, ιδιαίτερα κατάλληλα για μεταφορές εντός πόλεων, καθώς και για τη συλλογή απορριμμάτων με την κατάλληλη υπερκατασκευή. Από τεχνικής πλευράς, το Volvo FE Electric 6x2 με μικτό βάρος 26 τόνων φέρει τέσσερις μπαταρίες χωρητικότητας 66 kWh/μπαταρία. Οι μπαταρίες τροφοδοτούν έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 400 kW και ροπής 850 Nm. Τη μετάδοση της κίνησης αναλαμβάνει ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων, το οποίο έχει αναπτύξει η Volvo και εξασφαλίζει συνεχή ροή ισχύος χωρίς διακοπές. Πέρα από τον ηλεκτροκινητήρα, οι μπαταρίες λειτουργούν επίσης το «μηχανάκι» του θαλάμου, το κλιματιστικό της καμπίνας κ.α. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, πως η Volvo Trucks εκτελεί, επίσης, δοκιμές στα ηλεκτρικά βαρέα φορτηγά Volvo FHVolvo FM και Volvo FMX, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τόσο για περιφερειακές μεταφορές όσο και για εργοταξιακή χρήση στην Ευρώπη. Η πώληση αυτών των φορτηγών (άνοιγμα βιβλίου παραγγελιών) τοποθετείται μέσα στο 2021, με τη σε σειρά παραγωγής φορτηγών για τους πελάτες να ξεκινά το 2022.